Sunday, June 3, 2012

KAWANKata mak, KAWAN tu ibarat lebah, habis madu sepah dibuang.kata abah, KAWAN tu umpama ros, dipandang cantik dipegang sakit.kata atuk, KAWAN tu seperti air trus mengalir.kata nenek, KAWAN tu bak bulan dipuja dan disanjung tp nun jauh di sana.kate sedare, kawan tu mcm makanan, kwn makan kwn!! kata abang, KAWAN tu seperti lembu mengikut saje ape dikata.kata kakak, KAWAN tu x ubah mcm durian bau je busuk tp sdap dimkn.kata adik, KAWAN tu mcm biskut skjp ade skjp xde.Namun bagiku, kawan tu  tak kisahlah macamana keadaan. Dia tetap kawan. Kenapa? sekali aku dah kawan ngan dia selamanya dia tetap kawan aku.walaupun kita mempunyai segalanya, tapi tidak sepereti kita mempunyai kawan yg setia...

MAKNA SEORANG KAWAN
  1.  kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak...
  2.  kawan tu bukan macam main SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak..
  3.  kawan tu bukan macam main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..
  4.  kawan tu bukannya macam PAMPERS.. dah pakai, buang..
  5.  kawan tu bukannya macam BARANG KEMAS.. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.
  6.  kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..
  7.  kawan tu bukan macam KERETA. Rosak sikit,jual.. ambik kereta baru..
  8.  kawan tu bukan macam CHIPSMORE.. sekejap ada sekejap tak..
  9.  kawan tu bukan macam BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.
ANTARA KAWAN, SAHABAT DAN RAKAN KONGSI

* Mampukah kita memiliki seorang atau lebih kawan, sahabat atau rakan kongsi yang sebenar-benarnya ?.
Dalam dunia perniagaan mengapa sering terjadi begitu sukar sekali untuk mendapatkan kawan, sahabat atau rakan kongsi yang sebenar-benarnya bersifat jujur dan bertanggongjawab, yang boleh diertikan sebenarnya seorang kawan, sahabat atau rakan kongsi yang diertikan sebenar-benarnya.

* Adakah anda diantara orang-orang yang sedang mencari-cari kehadiran seorang kawan, sahabat atau rakan kongsi seperti juga saya. Kerana telah sekian lamanya bergelombang dalam pelbagai aktiviti masih belum terjumpa seorang pun lagi seorang kawan sahabat atau rakan kongsi yang sebenar-benarnya diertikan difinasinya.

* Dalam dunia global, Harta, wang ringgit, mertabat peribadi adalah kriteria yang diutamakan, sedangkan kejujuran tersembunyi dalam kegelapan sandiwara peribadi. Niat penonjolan dalam berkawan penuh dengan hayalan semata-mata.

* Dalam pencarian yabg masih belum ditemui muga akan muncul tanpa disangka-sangka seorang kawan, sahabat atau rakan kongsi untuk kita yang masih tercari-cari.

* Kepada kawan-kawan, sahabat-sahabat atau rakan kongsi yang sedia ada, muga dapat berfikir dengan bijaksana, sesungguhnya segala niat dan sandiwara yang tersurat dan tersirat akan hanya menjadi duri-duri yang bakal mencucuk diri sendiri juga akhirnya.

* Kerana itulah dia sebenarnya penamat kepada pengertian seorang kawan, sahabat atau rakan kongsi yang terselindung dalam kesandiwaraanya sendiri.


0 comments:

Post a Comment